Loppusijoitus

Loppusijoituskapseli

Loppusijoituskapselit ovat massiivisia metallisäiliöitä, joiden sisäosa on pallografiittirautaa ja ulkokuori kuparia. Käytössä olevien neljän ja rakennettavan viidennen voimalaitoksen käytetyn polttoaineen loppusijoittamiseen tarvitaan noin 2800 kapselia.

Loppusijoituskapselin valmistusmateriaaleja, rakennetta, valmistustapaa ja sulkemistekniikkaa on tutkittu, jotta lopputuloksena olisi mekaanisesti ja kemiallisesti kestävä säiliö, joka säilyy syvällä kallioperässä tiiviinä vähintään 100 000 vuotta. Kapselin tiiviys varmistetaan asettamalla sen valmistukselle korkeat laatuvaatimukset ja kattavat tarkastukset.

Kuparinen ulkokuori

Loppusijoituskapselin 5 cm paksu ulkokuori on kuparia. Ulkokuori suojaa sisäosaa ja polttoainenippuja pohjaveden syövyttävältä vaikutukselta. Laajojen kokeellisten ja teoreettisten selvitysten mukaan ulkokuoren korrodoituminen eli puhki syöpyminen kestää epäsuotuisissakin oloissa satoja tuhansia vuosia.

Luonnonkuparin esiintymät osoittavat kuparin kestävän kalliossa syöpymättä satoja tuhansia vuosia. Siksi loppusijoituskapseleiden ulkokuoren materiaaliksi on valittu juuri kupari. Suomesta Suomussalmelta on löydetty luonnonkuparinen taltta, joka on maanpäällisissä oloissa säilynyt hyväkuntoisena tuhansia vuosia.  

Pallografiittirautainen sisus

Pallografiittirautainen sisus on riittävän vahva kestämään kapseliin kallioperässä kohdistuvat mekaaniset rasitukset. Kapseli on kehitetty kestämään myös ääriolosuhteita, kuten maanjäristyksiä tai mannerjään aiheuttamaa painetta.

Pallografiittirauta on vallittu materiaaliksi, koska se on sitkeää ja lujaa rautaa ja on siten sopiva materiaali kapselin sisäosalle. Pallografiittirauta on myös valuominaisuuksiltaan esimerkiksi terästä parempi.

Kolme erilaista kapselia

Suomen ydinvoimalaitoksissa käytetään kolmenlaisia polttoainenippuja: Loviisa 1 & 2 -laitoksilla on omanlaisensa nippu, Olkiluoto 1 & 2 -laitoksilla omansa sekä rakenteilla olevalla Olkiluoto 3 -laitoksella omanlaisensa nippu. Kullekin nippukoolle on oma kapselityyppinsä. Kaikkien kapselityyppien leveys on 1,05 m mutta pituus vaihtelee polttoainenipun mukaisesti.


Jaa artikkeli: