Loppusijoitus

Kapselointilaitos

Käytetty polttoaine pakataan kapseleihin maanpäällisessä kapselointilaitoksessa. Lisäksi maan päällä ovat tilat apu- ja oheistoimintoja varten.

Kapselointilaitos

Polttoaine saapuu kapselointilaitoksen vastaanottotilaan kuljetussäiliössä. Samaan vastaanottotilaan saapuvat myös tyhjät loppusijoituskapselit. Sekä kuljetussäiliö että loppusijoituskapseli telakoidaan tiiviisti kapselointilaitoksen polttoaineen käsittelykammioon, jossa polttoaine siirretään kuljetussäiliöstä kuivausaseman kautta loppusijoituskapseliin. Kun kaikki polttoaineniput on siirretty kapseliin, täytetään se argon-kaasulla ja suljetaan tiivisti sisemmällä teräskannella.

Käsittelykammiosta täytetty kapseli siirretään hitsausasemaan, jossa kapselin kansi suljetaan elektronisuihkuhitsauksella, mikä takaa tiiviin ja kestävän sauman. Tämän jälkeen hitsaussauman tiiviys tarkastetaan testausasemassa ainetta rikkomattomilla tarkastusmenetelmillä, kuten röntgentarkastuksella ja ultraäänitarkastuksella.

Laitos on suunniteltu siten, että laitoksesta ei pääse ympäristöön haitallisia määriä radioaktiivisia aineita siinäkään tapauksessa, että polttoaineen käsittelyssä tapahtuisi häiriö. Tarkastuksen läpäisseet kapselit siirretään hissillä tai vaihtoehtoisesti ajotunnelia pitkin erikoisajoneuvolla loppusijoitustilaan.

Apu- ja oheistoimintojen tilat

Maan päällä sijaitsevat kapselointilaitoksen lisäksi tilat apu- ja oheistoimintoja varten, kuten käyttörakennus, ilmanvaihtorakennus, tutkimusrakennus, varasto- ja korjaamotilat sekä eri LVIS-järjestelmien vaatimat tilat. Louheen ja murskeen varastoinnille sekä tarvittaville työmaatoiminnoille varataan omat alueensa. Laitosalueen rakennusala maan pinnalla, eli rakennusten, teiden, varastojen ja kenttien pohja-ala, on yhteensä noin 20 hehtaaria.


Havainnekuva Kapselointilaitoksesta 2014

Kuva: Pituusleikkaus kapselointilaitoksesta:

  1. Uusien loppusijoituskapselien vastaanotto- ja varastotila
  2. Polttoaineen käsittelykammio
  3. Kuparikannen hitsauskammio
  4. Hitsin tarkastuspaikat
  5. Kapselin pinnan puhdistuspaikka
  6. Kapselihissi kapselien siirtämiseksi loppusijoitustilaan

Jaa artikkeli: