Media

Ajankohtaista

20.3.2008

Koululaisille tietoa säteilystä ja jätteistä

Eurajoen yhteiskoulun 8-luokkalaiset tutustuivat Olkiluotoon viime viikon maanantaina ja tiistaina 10.-11.3.2008.

Yläasteen luokille suunnatut erilliset teemapäivät saivat alkunsa vuosi sitten. Seitsemäsluokkalaisten teemana on vesi, jolloin nuoret pääsevät tekemään veteen liittyviä kokeita ja mittauksia Olkiluodon alueella. Yhdeksäsluokkalaisille kerrotaan eri energiantuotantomuodoista ja kahdeksasluokkalaisten teemana on säteily ja jätteet.

Nuoret kävivät vierailullaan VLJ-luolassa, ONKALO-työmaalla ja Vierailukeskuksen näyttelyssä. Tutustumiskierroksen aikana he saivat aimo annoksen tietoutta muun muassa Olkiluodon rakennuksista, ydinvoimalaitosyksiköiden tehosta, lauhdutusvesien hyötykäytöstä, kaatopaikasta, läjitysalueesta ja matala- ja keskiaktiivisista jätteistä, käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta sekä ONKALO-työmaasta.

”Parasta päivässä oli se, kun laitettiin kypärät päähän ja mentiin sinne VLJ-luolaan”, hihkui eräs 8-luokkalainen. VLJ-luolan säteilymittauslaitteet aiheuttivat sarjan jännittyneitä ilmeitä ja hermostuneita kiljahduksia. Hämmästeleviä kommentteja kuului myös ONKALO-työmaan vihreiden saostusaltaiden kohdalla. Limut ja Vierailukeskuksen polkupyörä nostivat sen sijaan hymyn nuorison huulille.

Vaikka nuorista olikin erityisen hauskaa laittaa kypärät väärinpäin päähän, kosketella VLJ-luolan kallion pintaan kertynyttä kasvustoa ja kuunnella vierailuisäntien selostusta kuulokkeet korvillaan, niin päivä taisi olla myös opettavainen. Päivän päätteeksi nuoret etsivät säteily- ja jäteaiheisiin kysymyksiin vastauksia Vierailukeskuksen näyttelystä. Vastaukset olivat yllättävän hyviä, jotain taisi siis tarttua takkiinkin. Parhaimmin vastannut joukkue palkittiin TVO:n lippalakeilla.

Palaa otsikoihinJaa artikkeli: