Media

Ajankohtaista

10.5.2013 9.08

”Loppusijoitusta ei voi jättää seuraavalle sukupolvelle”

”Puoliksi savolainen” Barbara Pàstina syntyi Italiassa ja kiersi Ranskan ja Yhdysvaltojen kautta Suomeen. Ydinvoima-alaa ympäri maailmaa seuranneena hän kehuu suomalaista sitoutumista loppusijoituksesta huolehtimiseen. Pàstina haluaa olla mukana selvittämässä, kuinka käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus tehdään varmasti turvallisesti.

Millä vahvuuksilla Suomessa on edetty loppusijoituksen suunnittelussa maailman kärkikaartiin, Saanio & Riekkola Oy:n vanhempi asiantuntija Barbara Pàstina?

Barbara Pastina
Barbara Pàstina

”Suomessa on luotu suunnitelma, miten loppusijoituksessa edetään ja sitouduttu siihen. Maassa on ymmärretty, että kun täällä on ydinvoimatuotantoa, myös loppusijoituksesta on huolehdittava. Niitä ei voi erottaa toisistaan.

 

Loppusijoitus täytyy nähdä sekä teknisenä ja tutkimuksellisena projektina että sosiaalisena aiheena, mutta ei poliittisena. Yhdysvalloissa ja muuallakin maailmalla loppusijoitushankkeet on politisoitu, eivätkä ne siksi etene. Suomen järjestelmässä on viisaasti asetettu virstanpylväitä, jotka ovat antaneet mahdollisuuden arvioida edistymistä ja sisällyttää projektiin uutta tietoa.”

 

Millaisia töitä teet loppusijoituksen edistämiseksi Suomessa?

”Saanio & Riekkolan pitkäaikaisturvallisuuden ryhmän tehtävänä on selvittää, kuinka loppusijoitusjärjestelmä toimii todella pitkän ajan kuluessa. Arvioimme, mitkä ovat tärkeimmät ilmiöt, tapahtumat ja prosessit, jotka vaikuttavat järjestelmään. Pitkälle tulevaisuuteen kurkottavissa analyyseissa huomioidaan epävarmuuksia, joiden vaikutuksia pitkäaikaisturvallisuuteen arvioidaan eri skenaarioissa.

 

Seuraan maailmalta saatavaa tutkimustietoa ja arvioin sen sopivuutta Posivan hankkeeseen. Tutkimusmaailman hienous on siinä, ettei siihen kyllästy koskaan. Koko ajan saadaan uutta tietoa, ja tehtävänä on selvittää, miten uudet tiedot vaikuttavat Posivaan.”

 

Mitä ajattelet käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta?

”Geologinen loppusijoitus on tällä hetkellä paras tapa huolehtia ydinjätteistä, koska käytetty polttoaine on silloin sijoitettu vapautumisesteiden sisälle kallioon. Siellä ne ovat erillään ihmisistä ja säilyvät ilman huolenpitoa niin kauan kuin niiden sisällöstä voisi ylipäänsä olla olennaista haittaa elolliselle luonnolle. Posivan on todistettava viranomaisille ja kaikille suomalaisille, että käytettyä ydinpolttoainetta osataan loppusijoittaa turvallisesti.

 

Ydinvoima on tärkeä energialähde monessa maassa. Samalla on kuitenkin huolehdittava loppusijoituksesta, ja se on meidän sukupolvemme tehtävä. Haluaisin nähdä jonain päivänä loppusijoituslaitoksen toiminnassa.”

 

Mikä sai sinut alun perin innostumaan ydinvoimaan liittyvistä kysymyksistä?

”Kiinnostuin Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aikaan vuonna 1986 ydinvoimasta ja säteilystä ja ryhdyin miettimään ydinvoimakysymyksiä. Onnettomuuden jälkeen tarjolla oli paljon erilaista tietoa. Halusin oppia uutta.”

 

Millaisen kierroksen jälkeen olet päätynyt Suomeen työskentelemään ja asumaan?

”Olen syntynyt Italiassa ja asuin siellä parikymppiseksi. Sen jälkeen tie vei Ranskaan opiskelemaan ja työskentelemään ydinvoimatieteiden alalla ja sieltä Yhdysvaltoihin. Keväällä 2006 muutin Suomeen.

 

Minulla on suomalainen äiti, joka on kotoisin Puumalasta. Halusin tulla Suomeen osaksi juurieni takia. Lapseni ovat asuneet suurimman osan elämästään täällä ja viihtyneet hyvin.”


Palaa otsikoihinJaa artikkeli: