Media

Ajankohtaista

17.6.2005

ONKALOa louhittu jo puoli kilomeriä

ONKALOssa on louhittu puoli kilometriä ajotunnelia ja louhintakohta on n. 50 metrin syvyydessä. Tunneliin liittyvää tuloilma- ja hissikuilua louhittiin touko- ja kesäkuussa ensimmäiset 13 metriä.

ONKALOn louhintatyöt saavuttivat kesäkuun puolivälissä 530 metriä. Työ on edellyttänyt injektointia ja työnaikaista lujitusta. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi ONKALOa on louhittu aiemman viiden metrin katkon sijaan paikoitellen noin neljän metrin katkoissa. Louhinta ja injektointi on kuitenkin edennyt normaaliin tapaan noin 20 metrin jaksoissa.

– Kesäkuun alussa injektointi on tehty kokeiluluonteisena matalan pH:n injektointiaineella, kertoo työsuojelupäällikkö Sarianna Alhonmäki.

ONKALOn louhinnasta vastaava Kalliorakennus Oy tekee tarvittavat ONKALOn tukemistyöt, seinien ja katon ruiskubetonoinnin ja pultituksen. Katon ja seinämien ruiskubetonointi tehdään ensivaiheessa 150 metriin asti, jota ennen kallioperä betonoitavalta alueelta on geologisesti kartoitettu ja dokumentoitu.
– Tunnelitekniset järjestelmät tulevat noin 500 metriä jäljessä tunnelin perästä, sanoo ONKALOn työmaapäällikkö Kimmo Lehtola.

Kuiluyhteyden rakentaminen –13 metrin tasolle toteutettiin pitkäreikäporausmenetelmällä. Siinä tunnelia porattiin porauskaavion mukaisesti maan päältä, myös panostus tehtiin kuilun päältä käsin avausta lukuun ottamatta. Kuilulouhinnan jälkeen rusnaus eli irtokivien tiputtelu tehtiin käsinrusnauksena. Valmiina kuilu on halkaisijaltaan 6,5 metriä.

Louhinnan ja kuiluyhteyden rakentamisen lisäksi Olkiluodossa on tehty ONKALOn suuaukon alueen rakennustöitä. Maanpintatyöt sisältävät työkoneiden pesuhallin rakentamisen, konekentän asfaltoinnin ja viemäröinnin sekä ajoluiskan tukimuurien rakentamisen. ONKALO-työmaan aluetyöt valmistuvat kesän aikana.

Palaa otsikoihinJaa artikkeli: