Media

Ajankohtaista

17.6.2014 15.00

Paljon suunnittelutyötä vaatinut kapselinasennuslaite on valmistunut

Neljä vuotta kestänyt työ on tuottanut tulosta. Olkiluotoon saapui toukokuussa täysin suomalaisin voimin suunniteltu ja valmistettu kapselinasennuslaitteen prototyyppi.

Kapselinasennuslaitteen prototyypillä testataan loppusijoituskapselin asentamista kallioon porattuun loppusijoitusreikään. Peräti 103 tonnia kapseleineen painava laite pitää sisällään paljon erilaista hienomekaniikkaa. Laitteen moninkertaiset turvallisuusominaisuudet ovat tarkkaan suunniteltuja.

Ensimmäiset luonnokset kapselinasennuslaitteesta laadittiin noin neljä vuotta sitten.  Suunnittelu- ja valmistusvaiheisiin osallistuivat kahden turkulaisen insinööritoimiston lisäksi useita Posivan ja TVO:n asiantuntijoita laadunvarmistuksesta teknisiin ja kaupallisiin osaajiin.

-Kun kehitystyöhön panostetaan, on säästöjä mahdollista saada loppusijoitusvaiheessa pienempinä tunnelien louhinta- ja täyttökustannuksina. Laite on suunniteltu tunnelin kokoon nähden optimimittoihin. Myös käytettävyyteen, tarkkuuteen ja turvallisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota, kertoo suunnitteluinsinööri Jouni Tiainen Posivalta.

Kapselinasennuslaitteella loppusijoitetaan käytetty ydinpolttoaine kapselissaan sille porattuun reikään Olkiluodon kallioon. Laitteella on tarkoitus kuljettaa kapseli maan alla, reilun 400 metrin syvyydessä sijaitsevasta välivarastosta loppusijoitustunneliin. Lisäksi laitteella asennetaan kapseli 10 millimetrin tarkkuudella bentoniittisavitäytteellä vuorattuun loppusijoitusreikään.

Kapselia kuljetetaan laitteen keskiosassa olevassa säteilysuojassa, joka suojaa kapselia tunnelin katosta mahdollisesti putoavilta kiviltä ja vähentää säteilyä sen läheisyydessä.  Turvallisuusominaisuudet estävät kapselin putoamisen siirron ja asennuksen aikana. Tämä on varmennettu muun muassa niin, että kapselikuorman aiheuttama kitka estää kapselista kiinni pitävää tarttujaa avautumasta.

Kapselinasennuslaite valmistettiin Porissa. Valmistusvaihe kesti reilut kaksi vuotta. Laite tuotiin Olkiluotoon toukokuussa. Testaukset alkavat tulevan syksyn aikana. Testitulosten perusteella laitetta kehitetään tarpeen mukaan. Lopullinen laite rakennetaan siis testattavan prototyypin pohjalta 2020-luvun alkupuolella alkavaa loppusijoitustoimintaa varten.

Video kapselinasennuslaitteesta Posivan nettisivujen koneet ja laitteet sivulla, josta löydät tietoa myös muista loppusijoitukseen kehitetyistä laitteista ja niiden prototyypeistä.

kapselikonepieni
Kapselinasennuslaite lähdossä Olkiluotoon.Palaa otsikoihinJaa artikkeli: