Media

Ajankohtaista

9.6.2003

Posiva esittelee loppusijoitusta Yläneen Luontokapinetissa

Yläneen Luontokapinetissa avataan tänään käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta esittelevä Ajan liittolaiset -näyttely. Siinä kerrotaan miten luonnosta löydettyjä kehityskulkuja ja malleja on voitu hyödyntää loppusijoitusratkaisun kehitystyössä. Näyttelyssä esitellään myös ensi kesänä alkavaa maanalaisen tutkimustilan eli ONKALOn rakentamista.

Näyttely havainnollistaa loppusijoituksen moniesteperiaatetta, joka on omaksuttu luonnosta. Loppusijoituskapselin materiaalina käytettävä kupari on erittäin pitkäikäinen materiaali. Näyttelyssä on mukana tuhat miljoonaa vuotta vanhaa luonnon kuparia, joka on peräisin Tombstonesta, Arizonasta. Luonnonmateriaalien suojaavasta vaikutuksesta kertovat puolestaan näyttelyn pienoismallit, keraamiset terrakottasotilaat, joiden alkuperäiset esikuvat säilyivät maakerroksen suojassa yli 2200 vuotta sekä Italiasta löydetty puun kappale, joka on säilynyt saven sisällä kaksi miljoonaa vuotta.

Suomen ydinvoimaloiden käytetty ydinpolttoaine on tarkoitus loppusijoittaa Olkiluodon kallioon satojen metrien syvyyteen. Ennen loppusijoittamista käytetyt polttoaineniput pakataan 16 –21 tonnin painoisiin kuparikapseleihin, joiden sisäosa on pallografiittirautaa. Täysimittainen loppusijoituskapselin malli on esillä näyttelyssä.

Loppusijoitustunnelissa kapselit sijoitetaan tunnelin pohjaan porattaviin reikiin. Kapselit ympäröidään veden vaikutuksesta voimakkaasti paisuvalla luonnon bentoniittisavella, joka muodostaa tiiviin veden liikkumista estävän ”suojan” kapselin ympärille.

Loppusijoitus on tarkoitus aloittaa vuonna 2020, mutta maanalaisen tutkimustilan eli ONKALOn rakennustyöt käynnistyvät suunnitelmien mukaan jo ensi vuoden kesällä. Näyttelyssä kerrotaan ONKALON rakentamistekniikasta ja –aikataulusta sekä tutkimustilan sijoittamisesta Olkiluodon alueelle.

Ajan liittolaiset-näyttely on avoinna 9.6 – 28.9.2003 keskiviikosta perjantaihin klo 11-17, lauantaisin klo 11-15 ja sunnuntaisin 11-18. Näyttelyn sisäänpääsymaksu sisältyy Luontokapinetin pääsymaksuun, joka on aikuisilta 7 euroa, lapsilta, opiskelijoilta, eläkeläisiltä sekä ryhmiltä 4,5 euroa/henkilö. Avajaispäivänä 9.6. osallistujille tarjotaan kahvit ja sisäänpääsy on maksuton.

Palaa otsikoihinJaa artikkeli: