Media

Ajankohtaista

9.7.2008

Posivan ilmakuvaukset Eurajoella ja Raumalla

Posivan toimeksiannosta aloitettiin viikolla 27 ilmakuvauskampanja, jonka aikana on tarkoitus kuvata 630 neliökilometrin alue, joka kattaa alueen Rihtniemestä Kuivalahdelle ja yltää avomereltä Olkiluodontien itäpäähän. Ensimmäinen kuvauspäivä oli perjantai 4.7. ja kuvaukset jatkuivat lauantaina 5.7. aamupäivällä. Säiden salliessa kuvaukset jatkuvat kuluvan viikon 28 aikana. Posivan tilaaman kuvauksen lisäksi erillisiä kuvauksia tehdään Luvialla sekä Porin ja Harjavallan suunnilla.

Ilmakuvaus toteutetaan Porin lentokentältä operoivalla unkarilaisen Debrecen yliopiston lentokoneella, johon on asennettu Suomessa kehitetty AISA-spektrometri. Tällä niin sanotulla hyperspektraalisella menetelmällä kuvataan näkyvän valon lisäksi myös ihmissilmälle näkymättömiä aallonpituusalueita ja näin tallennetuista digitaalisista kuva-aineistoista on helppo erotella kohteita erittäin pieniä aallonpituuksien eroavaisuuksia vertailemalla. Posivan tutkimuksissa erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat muun muassa alueen metsien ja lähivesien nykytila. Tutkimukseen liittyy myös samanaikaisesti toteutettu vedenlaatukartoitus läheisillä merialueilla.

Kuvausalueella oleville ilmakuvaustoiminta näkyy lähinnä kuvauslentokoneen ylilentoina koneen lentäessä etelä-pohjois –suuntaisia linjoja noin kilometrin korkeudella. Lisäksi Olkiluodon, Hankkilan, Rihtniemen ja Kuivalahden alueilla liikkuu kaksi maastoryhmää, jotka mittaavat auringon valoa maanpinnan tasalla kannettavalla spektrometrillä ja kahdella suurella pressulla.

Palaa otsikoihinJaa artikkeli: