Media

Ajankohtaista

22.3.2010 13.05

TKS-seminaari kokosi asiantuntijat Finlandia-taloon

Posivan vuoteen 2012 ulottuvaa tutkimus-, kehitys ja suunnittelutyötä (TKS-2009 ohjelma) esiteltiin yhtiön kotimaisille ja ulkomaalaisille yhteistyökumppaneille Finlandia-talossa 10.3.2010. Viime syksynä valmistunut ja viranomaisille jätetty TKS-2009-ohjelma on yli 500-sivuinen dokumentti, jossa kuvataan loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen kannalta keskeinen tks-työ.

Seminaari 11 s

Posivan loppusijoitushankkeessa on edetty pitkälle: tietämys Olkiluodon kallioperästä on hyvä ja teknisten vapautumisesteiden - kuparikapselin, bentoniittipuskurin ja tunnelin täyteaineen - valmistukseen on löydetty toimivat ratkaisut. Tulevina vuosina tks-työn painopiste on muun muassa siinä, miten osoitetaan loppusijoitukseen soveltuvien tunneleiden ja kapselireikien paikkojen valintaan johtava tutkimus- ja rakentamisprosessi ja kyvykkyys turvallisuusvaatimukset täyttävien teknisten vapautumisesteiden valmistukseen. Lisäksi on pystyttävä osoittamaan miten käytetty ydinpolttoaine kapseloidaan ja loppusijoitetaan kahden ydinjätelaitoksen - kapselointilaitoksen ja maanalaisten loppusijoitustilojen - laitoskokonaisuudessa. Loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuutta arvioidaan puolestaan turvallisuusperustelussa, jossa tarkastellaan loppusijoitustilojen kehitystä pitkälle tulevaisuuteen.


Seminaarin päätteeksi pidetyssä paneelissa pohdittiin sitä, kuinka monta käytetyn ydinpolttoaineen/korkea-aktiivisen jätteen loppusijoituslaitosta on toiminnassa Euroopassa vuonna 2025. Panelistien veikkausten perusteella toimijoita on vähän, sillä keskimäärin arvioitiin kahta laitosta. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Suomen lisäksi Ruotsi ja Ranska ovat aikatauluissaan esittäneet aloittavansa loppusijoituksen 2020-luvun alkupuolella. Paneeliin osallistuivat teollisuusneuvos Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriöstä, johtaja Hans Riotte OECD/NEA:sta, toimitusjohtaja Reijo Sundell Posivasta, toimitusjohtaja Claes Thegerström SKB:sta (Svensk Kärnbränslehantering Ab) ja johtaja Tero Varjoranta Säteilyturvakeskuksesta.


Sundell Reijo 03 s
Reijo Sundell, toimitusjohtaja, Posiva Oy


Äikäs Timo 01 s
Timo Äikäs, varatoimitusjohtaja, Posiva Oy

Riotte Hans 08 s
Hans Riotte, johtaja, OECD/NEA

Wikström Liisa 05 s
Liisa Wikström, tutkimuspäällikkö, päägeologi, Posiva Oy

Jalonen Tiina 02 s
Tiina Jalonen, kehityspäällikkö, Posiva Oy

Palonen Erkki 03 s
Erkki Palonen, suunnittelupäällikkö, Posiva Oy

Vira Juhani 03 s
Juhani Vira, tutkimusjohtaja, Posiva Oy

Paneeli 03 s
Paneelikeskustelussa Anna Sorainen puheenjohtajana, Hans Riotte, Reijo Sundell, Claes Thegerström,
Tero Varjoranta ja Riku Huttunen.

Palaa otsikoihinJaa artikkeli: