Media

Ajankohtaista

8.5.2014 10.39

”Voimme oppia paljon Suomesta”

Isossa-Britanniassa on vielä pitkä matka kuljettavana ennen kuin käytetylle ydinpolttoaineelle on löydetty loppusijoituspaikka. Vaikka geologinen loppusijoitus kerää kannatusta, on saarivaltakunnassa jopa mietitty ydinjätteen upottamista mereen tai lähettämistä avaruuteen. Richard Delley kerää tietoa Suomesta mukaansa puolen vuoden ajan.

RichardDelley
Richard Delley tuli Olkiluotoon hakemaan suomalaista loppusijoitusoppia. Isossa-Britanniassa ei ole pystytty tekemään päätöstä ydinjätteen loppusijoituspaikasta, mikä hankaloittaa tutkimusten tekoa.
Suomi voi hyvin näyttää esimerkkiä Isolle-Britannialle. Ainakin mitä tulee käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusprojektin edistämiseen.

Siinä missä Suomessa poliittinen päätöksenteko on edistänyt projektia suunnitelman mukaisesti, Isossa-Britanniassa vielä mietitään, minne käytetty polttoaine loppusijoitettaisiin ja miten.

”Suomi on paljon edellä Isoa-Britanniaa. Kun loppusijoituspaikka on täällä valittuna, tutkimuksia on voitu keskittää Olkiluotoon. Isossa-Britanniassa joudutaan toimimaan paljon yleisemmällä tasolla”, puoleksi vuodeksi Posivaan työskentelemään tullut Richard Delley kertoo.

Newcastle-lähtöisen Delleyn mukaan loppusijoituslaitoksen pitäisi olla Isossa-Britanniassa käytössä vuonna 2040, mutta aikataulujen tekeminen on miltei mahdotonta niin kauan kuin päätös loppusijoituspaikasta puuttuu.

”On ollut mielenkiintoista seurata, kuinka asioita on hoidettu Suomessa ja Ruotsissa. Olen vaikuttunut esimerkiksi siitä, miten myötämielisesti ihmiset suhtautuvat loppusijoitukseen Eurajoella. Toivottavasti joitakin asioita ratkaistaan valmiiksi Suomessa muitakin maita varten”, Delley miettii.

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse alusta alkaen

28-vuotias Delley tuli helmikuussa Suomeen selvittämään muun muassa sitä, mitä loppusijoituksessa käytettävälle bentoniittisavelle tapahtuu loppusijoitusolosuhteissa. Hän kerää oppia myös maanalaisesta tutkimustilasta ONKALOsta esimerkiksi siitä, miten polttoaine sijoitetaan loppusijoitustiloihin ja miten tiloja käytetään.

”Voimme oppia Posivan ja ruotsalaisen SKB:n toimista, jotta meidän ei tarvitse tehdä kaikkea samaa itse Isossa-Britanniassa.”

Delley on opiskellut Durhamin yliopistossa lähellä Newcastlea. Hän teki tohtorin tutkinnon orgaanisen kemian alalta.

Delley on työskennellyt eri tehtävissä ja organisaatioissa ydinvoimaan ja loppusijoitukseen liittyen. Tulevat työtehtävät liittyvät mahdollisesti ydinjätteen pakkaamiseen ja loppusijoituslaitokseen kuljettamiseen.

Delleyn mukaan ydinvoimaan suhtaudutaan Isossa-Britanniassa melko myönteisesti. Oleellinen kysymys kuuluu, mitä ydinjätteelle pitäisi tehdä.

”Korkea-aktiivinen jäte on Sellafieldissa, mutta säilytystilat alkavat olla elinkaarensa päässä. Geologinen loppusijoitus olisi tällä hetkellä paras ratkaisu.”

Delleyn mukaan Isossa-Britanniassa on joskus aiemmin jopa heitetty ilmaan ajatuksia ydinjätteen upottamisesta mereen tai lähettämisestä avaruuteen.


Palaa otsikoihinJaa artikkeli: