Tietopankki

Työraportti 2017-49

Takaisin

Nimi:

Distribution of Planktonic and Attached Microbial Populations in Groundwater of Olkiluoto and ONKALO

Raportin kirjoittaja:

Pedersen, K., Bengtsson, A., Edlund, J., Eriksson, L., Johansson, L.

Kieli:

Englanti

Sivumäärä:

52

Tiivistelmä:

Vedessä vapaasti elävien ja pinnoille kiinnittyneiden mikrobikantojen jakauma Olkiluodon pohjavesissä

Tässä raportissa kootaan yhteen mikrobiologisten tutkimusten ja analyysien tulokset, joita on tehty Olkiluodossa ja ONKALO-tunnelissa vuoden 2012 ja helmikuun 2016 välisenä aikana. Mikrobiviljelyiden sekä biomassa- ja DNA-määritysten analyysit on tehty Olkiluodossa seitsemän syvän kairareiän näytteenotoista syvyysväliltä 117−711 m (meren pinnan alapuolelta). Biomassa määritettiin laskemalla mikrobisolujen kokokaismäärä (TNC, total number of cells) sekä määrittämällä ATP:n pitoisuus. Aerobiset mikrobit laskettiin laskemalla solumäärät aerobisesti viljellyiltä alustoilta (CHAB). Nitraatin-, raudan-, mangaanin- ja sulfaatinpelkistäjäbakteerit sekä asetogeenit ja metanogeenit määritettiin anaerobisella MPN (most propable number) menetelmällä. Sekvensointia varten otettiin yhteensä 32 näytettä, jotka edustavat sekä vedessä vapaasti eläviä että pinnoille kiinnittyneitä mikrobeja. Sekvensointi tehtiin kahteen suuntaan etenevään sekvensointiin perustuvalla uuden sukupolven menetelmällä (454 pyrotag tai Illumina). Vedessä vapaasti elävien mikrobikantojen näytteet kerättiin pohjavedestä korkeapainesuodatuksella ja pinnoille kiinnittyvien mikrobikantojen näytteet kerättiin ohjaamalla pohjavesi läpivirtauskennossa olevaan huokoiseen, kiinteään materiaalin. Tässä raportissa on esitetty 17 uuden Olkiluodosta ja ONKALOsta kerätyn näytteen tulokset yhdessä aiemmin analysoitujen 15 näytteen tulosten kanssa.

 Seitsemän (7) uuden viljelynäytteen tulokset eivät eronneet aiemmin tehdyistä havainnoista lukuunottamatta näytettä OL-KR57_210_1014, jossa havaittiin hyvin korkeat TNC, ATP, CHAB ja nitraatinpelkistäjäbakteerien määrät. Tässä pohjavesinäytteessä todettiin myös kemiallisia indikaatioita pintaveden kontaminaatiosta. Lähes kaikkien kairareikänäytteiden DNA-kirjastot sisälsivät sekvenssejä sulfidia tuottavalle bakteerille Desulfobulbaceae sekä sulfidia hapettaville mikrobeille Thiobacilius ja Comamonadaceae. Näiden osuus vastaavassa järjestuksessä oli 8 %, 5 % ja 5 % kaikista yhteensä 454 määritetystä sekvensistä. Näytteistä löydettiin lisäksi 4 %:n esiintyvyydellä useita sekvenssejä, jotka liittyivät sulfidia tuottaviin bakteereihin Desulfobacteriaceae, Desulfosporosinus ja Desulfuromonadales. Illumina sekvensointia käytettiin yhdeksässä (9) näytteessä. Kaikkien näiden kairareikänäytteiden Illumina-kirjastoissa löytyi sekvenssejä liittyen mikrobeihin Desulfuromonadales, Bacillus, Flavobacteriaceae ja Pseudomonas. Niiden osuus vastaavassa järjestyksestä kaikista sekvensseistä oli 10,6 %, 6,4 %, 5,6 % ja 5,5 %. Myös sulfidiatuottavien bakteerien Desulfobulbaceae sekä Desulfobacteriaceae sekvenssejä löydettiin kaikista Illumina-menetelmällä määritetyistä näytteistä ja niiden osuus oli noin 1,2 % yhteenlasketusta sekvenssimäärärästä. Kaiken kaikkiaan pinnoille kiinnittyneiden mikrobikantojen diversiteetti (monimuotoisuus) oli laajempi verrattuna vedessä vapaasti eläviin mikrobikantoihin. Sekvenssien runsas esiintyminen liittyen sulfaattia, tiosulfaattia ja rikkiä pelkistäviin bakteereihin sekä rikin disproportionaatiota aiheuttaviin ja sulfidia hapettaviin bekteereihin voi osoittaa, että Olkiluodon pohjavesissä syvyysvälillä 200−400 m on käynnissä rikin kierto kokonaisuudessaan.

Avainsanat:

Mikrobiologia, viljely, biomassa, DNA, rikin kierto

Tiedosto(t):

WR 2017-49_web (pdf) (1.2 MB)


Takaisin


Jaa artikkeli:
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje