Tietopankki

Työraportti 2017-36

Takaisin

Nimi:

Studies on Selected Crop Species for Biosphere Assessment in Southwest Finland

Raportin kirjoittaja:

Salo, T., Pihala, J., Lahdenperä, A-M.

Kieli:

Englanti

Sivumäärä:

128

Tiivistelmä:

MAATALOUSKASVIEN OMINAISUUKSIEN MÄÄRITYKSIÄ BIOSFÄÄRI-ARVIOINTIA VARTEN LOUNAIS-SUOMESSA

Kahdentoista viljelykasvin sato, biomassa tuotto ja alkuainepitoisuudet määritettiin Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa 2013–2016. Tutkitut viljelykasvit olivat jäävuorisalaatti, keräkaali, mansikka, mustaherukka, ohra, omena, nurmi, peruna, porkkana, rypsi, sokerijuurikas ja tarhaherne. Tarhaherneestä otettiin näytteet kahtena vuotena, jotta voitiin arvioida viljelypaikan ja kasvukauden välisiä eroja. Viljelylohkoilta otettiin neljä rinnakkaista näytettä, joiden alkuainepitoisuudet analysoitiin erikseen. Viljelymaasta otettiin yhdistetty näyte, josta määritettiin samat alku-ainepitoisuudet kuin kasveista.

Kahdentoista viljelykasvin näytteenotosta kerättiin Suomen oloissa ainutlaatuinen aineisto, johon sisältyvät tyypillisten viljelykasviemme biomassan tuotto, alkuainepitoisuudet ja maan sekä kasvien eri osien alkuainepitoisuuksien suhteet. Mitatut parametrit olivat yleensä samalla tasolla kuin kirjallisuudessa tai sadontuoton osalta myös maataloustilastoissa. Määritysten osalta muutamien alkuaineiden osalta vaikeuksia aiheutui laboratorioiden määritysrajoja pienemmistä pitoisuuksista. Tästä oli seurauksena epävarmuutta muutamien alkuaineiden kasvin ja maan pitoisuuksien suhteisiin ja maa-vesi jakautumiskertoimiin. Määritetyt kolmetoista maatalousmaata muodostavat hyvän lisäyksen aikaisempiin maatalousmaita sisältäviin tietokantoihin, joissa on määritetty useita alkuaineita ja arvioitu maa-vesi jakautumiskertoimia.

Ekosysteemimallinnukseen tässä työssä kerätty tietokanta antaa hyvän pohjatiedon, johon voidaan verrata kotimaisen ja kansainvälisen kirjallisuuden esittämiä parametrejä.

Avainsanat:

Maatalous, sato, biomassa, maaperä, alkuaineet, maa-kasvipitoisuuksien suhde, maa-vesi jakautumiskerroin, jäävuorisalaatti, keräkaali, mansikka, mustaherukka, ohra, omena, nurmi, peruna, porkkana, rypsi, sokerijuurikas, tarhaherne

Tiedosto(t):

WR 2017-36_web (pdf) (49.8 MB)
Appendix_2_plant_element_concentrations_web (xlsx) (284.7 KB)
Appendix_3_soil_element_concentrations_web (xlsx) (240.1 KB)
Appendix_6_Irrigation situation in Satakunta_web (pdf) (3 MB)
Appendix_7_Element composition and concentration ratios in chickens_web (pdf) (2.7 MB)


Takaisin


Jaa artikkeli:
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje