Tietopankki

Työraportti 1997-25

Takaisin

Nimi:

Olkiluodon pohjavesikemia - suolainen ja murtovesi - suolaisen referenssiveden resepti

Raportin kirjoittaja:

Ulla Vuorinen; Kaija Ollila; Margit Snellman

Kieli:

Suomi

Sivumäärä:

66

Tiivistelmä:

Working report: Vuorinen, U., Snellman, M. & Ollila, K.
OLKILUODON POHJAVESIKEMIA - SUOLAINEN JA MURTOVESI -
SUOLAISEN REFERENSSIVEDEN RESEPTI

TIIVISTELMÄ

Tunnetun koostumuksen omaava referenssivesi voidaan hyödyntää turvallisuusanalyysiin
liittyvissä tutkimuksissa kuten kokeellisessa liukoisuustutkimuksessa sekä diffuusio- ja
sorptiotutkimuksessa ja liukoisuuslaskuissa. Kokeellisessa liukoisuustutkimuksessa on
Suomessa käytetty makeana referenssivetenä ns. Allard-vettä. Liukoisuuslaskuissa on
lisäksi käytetty referenssivetenä Kivetyn alueen makeaa vettä sekä Olkiluodon murtovettä
ja suolaista vettä. Tässä selvityksessä on vuosien 1989-1995 paikkatutkimusten
perusteella arvioitu Olkiluodon tutkimusalueen murtovettä ja suolaista vettä parhaiten
edustavat pohjavedet vaihtelualueineen. Olkiluodon suolaisten pohjavesinäytteiden
joukosta valittiin suolaista pohjavettä edustava näyte (OL-KR1/T3, syvyys 613-618 m),
jonka pohjalta kehitettiin suolainen referenssivesi sekä hapellisille että hapettomalle
olosuhteille. Referenssivesien valmistamiseksi hapellisen ja hapettoman systeemin tasa-
painoa tarkasteltiin hydrogeokemiallisen mallinnuksen (EQ3/6 koodi) avulla. Malli-
laskennan avulla määriteltiin vesissä tasapainot tarkasteltavan kaasukehän
(hapellinen=tasapaino ilman kanssa, hapeton=tasapaino typpikaasuatmosfäärissä) ja
tiettyjen kiinteiden faasien suhteen. Käytettävissä referenssivesissä ei saisi tapahtua
kokeita ja niiden tulkintaa vaikeuttavien saostumien muodostumista (esim. kalsiitin).
Mallilaskennalla saatujen tasapainokoostumusten perusteella kehitettiin reseptit ha-
pelliselle ja hapettomalle vedelle valitsemalla sopivat kemikaalit ja niiden määrät.
Hapellisen veden pH säädettiin vastaamaan kalsiittitasapainoa ilman kanssa (pH=7,4) ja
hapettoman veden pH säädettiin 8,3:ksi vastaamaan pohjavesinäytteelle kentällä mitattua
arvoa. Hapellinen ja hapeton perusvesi valmistettiin ja seurattiin niiden kemiaa stabii-
lisuuden varmistamiseksi. Kumpikin referenssivesi on hyvin heikosti puskuroitunut, joten
pH-arvoissa oli nähtävissä hienoista muutosta alaspäin.

Hapettoman perusveden lisäksi tarkasteltiin mallilaskennalla suolaisen vesinäytteen
redoxspesiespareja ja Eh-arvoja. Uraanin hapettomien olosuhteiden liukoisuuskokeita
varten valmistettiin suolaisesta perusvedestä redoxspesieksiä (mm. Fe(II), S(-II))
sisältäviä vesiä. Täten valmistetuissa vesissä on joko vain jompaakumpaa redoxspesiestä
tai molempia. Sulfidin runsaampi lisääminen (5ppm) näyttää siirtävän redoxin alemmalle
tasolle kuin pelkän raudan tai vähäisemmän sulfidimäärän lisääminen. Riippuen lisätystä
sulfidin määrästä pH kohoaa, noin 9,5:ksi. Redoxspesieksiä sisältävien suolaisten
referenssivesien koostumusta seurataan tarkemmin uraanin liukoisuuskokeiden
yhteydessä.

Avainsanat: Olkiluodon pohjavesikemia, suolainen referenssivesi


Vuorinen, U., Snellman, M. & Ollila, K.
OLKILUODON POHJAVESIKEMIA - SUOLAINEN JA MURTOVESI -
SUOLAISEN REFERENSSIVEDEN RESEPTI

TIIVISTELMÄ

Tunnetun koostumuksen omaava referenssivesi voidaan hyödyntää turvallisuusanalyysiin
liittyvissä tutkimuksissa kuten kokeellisessa liukoisuustutkimuksessa sekä diffuusio- ja
sorptiotutkimuksessa ja liukoisuuslaskuissa. Kokeellisessa liukoisuustutkimuksessa on
Suomessa käytetty makeana referenssivetenä ns. Allard-vettä. Liukoisuuslaskuissa on
lisäksi käytetty referenssivetenä Kivetyn alueen makeaa vettä sekä Olkiluodon murtovettä
ja suolaista vettä. Tässä selvityksessä on vuosien 1989-1995 paikkatutkimusten
perusteella arvioitu Olkiluodon tutkimusalueen murtovettä ja suolaista vettä parhaiten
edustavat pohjavedet vaihtelualueineen. Olkiluodon suolaisten pohjavesinäytteiden
joukosta valittiin suolaista pohjavettä edustava näyte (OL-KR1/T3, syvyys 613-618 m),
jonka pohjalta kehitettiin suolainen referenssivesi sekä hapellisille että hapettomalle
olosuhteille. Referenssivesien valmistamiseksi hapellisen ja hapettoman systeemin tasa-
painoa tarkasteltiin hydrogeokemiallisen mallinnuksen (EQ3/6 koodi) avulla. Malli-
laskennan avulla määriteltiin vesissä tasapainot tarkasteltavan kaasukehän
(hapellinen=tasapaino ilman kanssa, hapeton=tasapaino typpikaasuatmosfäärissä) ja
tiettyjen kiinteiden faasien suhteen. Käytettävissä referenssivesissä ei saisi tapahtua
kokeita ja niiden tulkintaa vaikeuttavien saostumien muodostumista (esim. kalsiitin).
Mallilaskennalla saatujen tasapainokoostumusten perusteella kehitettiin reseptit ha-
pelliselle ja hapettomalle vedelle valitsemalla sopivat kemikaalit ja niiden määrät.
Hapellisen veden pH säädettiin vastaamaan kalsiittitasapainoa ilman kanssa (pH=7,4) ja
hapettoman veden pH säädettiin 8,3:ksi vastaamaan pohjavesinäytteelle kentällä mitattua
arvoa. Hapellinen ja hapeton perusvesi valmistettiin ja seurattiin niiden kemiaa stabii-
lisuuden varmistamiseksi. Kumpikin referenssivesi on hyvin heikosti puskuroitunut, joten
pH-arvoissa oli nähtävissä hienoista muutosta alaspäin.

Hapettoman perusveden lisäksi tarkasteltiin mallilaskennalla suolaisen vesinäytteen
redoxspesiespareja ja Eh-arvoja. Uraanin hapettomien olosuhteiden liukoisuuskokeita
varten valmistettiin suolaisesta perusvedestä redoxspesieksiä (mm. Fe(II), S(-II))
sisältäviä vesiä. Täten valmistetuissa vesissä on joko vain jompaakumpaa redoxspesiestä
tai molempia. Sulfidin runsaampi lisääminen (5ppm) näyttää siirtävän redoxin alemmalle
tasolle kuin pelkän raudan tai vähäisemmän sulfidimäärän lisääminen. Riippuen lisätystä
sulfidin määrästä pH kohoaa, noin 9,5:ksi. Redoxspesieksiä sisältävien suolaisten
referenssivesien koostumusta seurataan tarkemmin uraanin liukoisuuskokeiden
yhteydessä.

Avainsanat: Olkiluodon pohjavesikemia, suolainen referenssivesi


Avainsanat:

Olkiluodon pohjavesikemia; suolainen referenssivesi

Tiedosto(t):

Olkiluodon pohjavesikemia - suolainen ja murtovesi - suolaisen referenssiveden resepti (pdf) (1.5 MB)


Takaisin


Jaa artikkeli:
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje