Tietopankki

Työraportti 2017-28

Takaisin

Nimi:

Results of Forest Monitoring on Olkiluoto Island in 2016

Raportin kirjoittaja:

Aro, L., Lindroos, A-J., Rautio, P., Ryynänen, A., Korpela, L., Viherä-Aarnio, A., Salemaa M.

Kieli:

Englanti

Sivumäärä:

164

Tiivistelmä:

OLKILUODON METSIEN TILAN SEURANNAN TULOKSET VUODELTA 2016

Olkiluodon metsäntutkimusten tavoitteena on seurata metsien tilaa ja mitata metsissä tapahtuvia prosesseja. Tuloksia tarvitaan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen turvallisuusarvioinnissa. Lisäksi tutkimuksilla seurataan alueen voimakkaan rakennustoiminnan mahdollisesti aiheuttamia muutoksia metsissä. Metsäntutkimukset ovat osa Posivan toteuttamaa ympäristön seurantaohjelmaa Olkiluodossa. Tässä raportissa esitetään keskeiset tulokset laskeuma-alojen ja metsien intensiiviseurannan alojen (MRK- ja FIP-alat) seurannasta sekä tulokset FET-näytealojen maa- ja kasvillisuus-inventoinnin uusinnasta vuonna 2015, jolloin edellisestä inventointi-kierroksesta oli kulunut 10 vuotta. Vuoden 2016 kokonaislaskeuma oli pienempi kuin edellisenä vuotena. NH4-N laskeuma kasvoi selvästi avoimen paikan seuranta-alalla MRK13, jonka lähellä on aktiivista rakennustoimintaa. Koko seurantajakson 2004-2016 korkein NH4-N laskeuma metsikkösadannassa mitattiin tervalepikosta (FIP14). Sen sijaan NO3–laskeumat alenivat edelleen. Maaveden ominaisuuksissakaan ei ollut pääsääntöisesti havaittavissa muutoksia aikaisempiin vuosiin verrattuna. Humuskerroksen ominaisuuksissa ei havaittu merkittäviä muutoksia vuosien 2005 ja 2015 välillä. Tosin Al:n ja Fe:n kokonaispitoisuudet nousivat selvästi kalliometsissä, ja raudan pitoisuus myös kangasmetsissä.

Vuonna 2015 puuston maanpäällinen kokonaiskariketuotanto (232-431 gdw/m2 ilman suuria oksia) oli pienempi kuin 2014. Karikemäärän vaihtelut voidaan selittää metsien kehitykseen liittyvillä luonnollisilla syillä. Muussa karikkeessa mitattiin korkeat Al- ja Fe-pitoisuudet, mikä selittynee maapölyllä.

FIP-alojen kasvillisuuden peittävyydessä ei havaittu merkittäviä muutoksia vuosien 2011 ja 2016 välillä. Aluskasvillisuuden keskikorkeus vaihteli 10:stä (ojitetut puustoiset suot) 32,4 cm:iin (lehtometsät) FET-aloilla. Samoilla aloilla kasvillisuuden maanpäällinen kokonaisbiomassa oli 229-2055 kg/ha. Kasvien ravinnepitoisuuksissa havaittiin laskeva trendi B, Cu ja Mn osalta 2005-2015. Myös Al-, Fe-, Ni-, Cd-, Cr- ja Pb-pitoisuudet olivat laskeneet lähes kaikissa kasviryhmissä jokaisella biotoopilla. Raportissa esitetään myös avainalkuaineiden (Ag, Cl, Cs, I, Mo, Nb, Ni, Pb, Pd, Se, Sn ja Sr) pitoisuudet eri kasvilajeille ja -ryhmille biotoopeittain.

Harsuuntumisarvioinnin perusteella suo- ja kalliomäntyjen latvukset olivat tyydyttävässä kunnossa, mutta ikääntyneiden kuusten latvukset luokiteltiin jo kohtalaisesti harsuuntuneiksi. Puiden ravinnetila oli pääpiirteissään hyvä, eikä siinä ollut tapahtunut merkittävää muutosta vuosien 2005 ja 2015 välillä. Raportissa esitetään myös ns. avainalkuaineiden pitoisuudet puulajeittain.

Ihmistoiminnan aiheuttamia muutoksia ei havaittu Olkiluodon vanhojen metsien luonnonsuojelualueen tai sitä ympäröivän NATURA-alueen metsien tilassa.

Avainsanat:

Aluskasvillisuus, biomassa, karikesato, laskeuma, maavesi, metsikkösadanta, metsäekosysteemi, ravinnetila, turvallisuusanalyysin avainalkuaineet

Tiedosto(t):

WR 2017-28_web (pdf) (37.5 MB)
Appendix 6_web (xls) (100 KB)
Appendix 7_web (xlsx) (166 KB)
Appendix 9_web (xlsx) (63.4 KB)
Appendix 10_web (xls) (61.5 KB)


Takaisin


Jaa artikkeli:
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje