Tietopankki

Työraportti 2017-35

Takaisin

Nimi:

Sorption Experiments of Ag, Cl, Cs, I, Mo, Ni, Pb, Se, Sn, Sr and Tc ‒ Lastensuo Bog Samples and Poosjärvi and Kivijärvi Sediment Samples

Raportin kirjoittaja:

Lusa, M.

Kieli:

Englanti

Sivumäärä:

168

Tiivistelmä:

AG, CL, CS, I, MO, NI, PB, SE, SN, SR JA TC SORPTIO LASTENSUON TURVENÄYTTEISSÄ, SEKÄ POOSJÄRVEN JA KIVIJÄRVEN SEDIMENTTINÄYTTEISSÄ

Tämän raportin ensimmäinen osa (section 1) käsittelee Ag:n, Cl:n, Cs:n, I:n, Mo:n, Ni:n, Se:n, Sr:n ja Tc:n sorptiokokeita Lastensuon turve-, lieju- ja savinäytteissä. Lisäksi tässä osassa käsitellään mikrobien vaikutusta radionuklidien pidättymiseen suoympäristössä. Raportin jälkimmäisessä osassa (section 2) esitetään lyhyesti Ag:n, Cl:n, Cs:n, I:n,, Ni:n, Pb:n, Se:n, Sn:n, Sr:n ja Tc:n sorptiokokeiden tulokset Poosjärven ja Kivijärven sedimenttinäytteissä. Kaikille yllämainituille nuklideille raportoidaan lisäksi suositukset käytettäviksi Kd arvoiksi suoympäristössä ja matalissa järvisedimenteissä.

Radionuklidien pidättymiseen suoympäristössä vaikuttavat useat tekijät, kuten spesiaatio, hapetusolosuhteet (redox potentiaali), pH, kompleksoivat ligandit, orgaanisen aineksen määrä ja savipitoisuus sekä mikro-organismit. Tyypillisesti anioniset radionuklidit, kuten teknetium, kloori, jodi, seleeni ja molybdeeni pidättyvät heikosti mineraalimaassa ja siten niiden pidättymisen ylemmissä, orgaanisissa suokerroksissa voidaan olettaa olevan suurempaa, verrattuna mineraalimaahan/mineraalifraktioon tai Lastensuon alempiin savikerroksiin. Kationiset radionuklidit (Cs+, Ni2+, Ag+, Sr2+) sitävastoin voivat kiinnittyä suon mineraalifraktioon huomattavasti anionisia radionuklideja voimakkaammin. Lisäksi ne voivat esiintyä kompleksoituneena tai adsorboituneena erilaisille orgaanisille kationinvaihtopinnoille pH:sta riippuen.

Cs+:n todettiin pidättyvän voimakkaasti Lastensuon alimpaan savimineraalipitoiseen (illiitti) kerrokseen ja ylemmissä orgaanisissa lieju- ja turvekerroksissa Cs+:n pidättyminen oli huomattavasti heikompaa. Ylemmissä kerroksissa Cs:+n pidättyminen tapahtuu todennäköisimmin dissosioituneisiin karboksyyliryhmiin. I-:n pidättyminen hapettomissa kerroksissa (hapettomissa olosuhteissa) oli huomattavasti heikompaa, kuin ylemmissä hapellisissa kerroksissa (hapellisissa olosuhteissa), joissa mikrobiologinen hapetus ennen I-:n pidättymistä orgaanisen ainekseen ja hapellinen kerääntyminen bakteerisoluihin on mahdollista. SeO32- voi pidättyä mikrobiologisen pelkistyksen kautta sekä aerobisten, että anaerobisten bakteerien vaikutuksesta ja lisäksi riippuen vallitsevista pH olosuhteista abioottisesti orgaanisen aineksen protonoituneisiin aminoryhmiin. Lisäksi SeO32-:n abioottinen pelkistyminen alimmissa savikerroksissa on mahdollista sulfidien läsnä ollessa. TcO4-:n pidättyminen kuivattuihin Lastensuon näytteisiin oli vähäistä ja keskimääräiset Kd arvot olivat alle 10 L/kg DW. Cl-:n pidättyminen oli käytännössä olematonta. MoO4- pidättyi tehokkaimmin Lastensuon keskikerrosten turvepitoisiin näytteisiin ja Ni2+ puolestaan liejukerrokseen. Ag+:n pidättyminen oli suhteellisen tasaista kaikissa ylemmissä orgaanisissa kerroksissa ja vähäisempää alimmassa savikerroksessa. Sr2+ pidättyminen oli korkeampaa ylemmissä suokerroksissa ja eritoten pintasammaleessa. Savikerrokseen Sr+ pidättyi heikosti. Suon mikrobiston todettiin vaikuttavan SeO32-:n, I-:n, Ni2+:n and Ag+:n pidättymiseen steriloiduilla näytteillä tehdyissä sorptiokokeissa. Lisäksi Lastensuosta eristettyjen Pseudomonas sp. PS-0-L, Pseudomonas sp. T5-6-I, Paenibacillus sp. V0-1-LW, Paenibacillus sp. B6-7-W, Rhodococcus sp. B6-7-CB ja Burkholderia sp. K5-6-SY kantojen todettiin poistavan Cs+:a, SeO32-:ä, I-:a, Ni2+:ä ja Ag+:a liuoksesta riippuen inkubointiolosuhteista. On kuitenkin mahdollista, että mikrobit vaikuttavat myös erityisesti TcO4-:n ja MoO4-:n käyttäytymiseen suoympäristössä. Näille nuklideille ei kuitenkaan ole saatavilla tietoa mikrobiologisista tutkimuksista Lastensuon näytteille.

Avainsanat:

Sorptio, Retentio, Suo, Järvisedimentit, Ag, Cl, Cs, I, Mo, Ni, Pb, Se, Sn, Sr, Tc

Tiedosto(t):

WR 2017-35_web (pdf) (25.2 MB)


Takaisin


Jaa artikkeli:
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje