Tietopankki

Työraportti 2016-65

Takaisin

Nimi:

Studies on the Aquatic Environment at Olkiluoto and Reference Area: 4. Olkiluoto Open Sea Area in 2013

Raportin kirjoittaja:

Kallio, K., Kankaanpää, H., Kauppila, P., Nurmi, M.

Kieli:

Englanti

Sivumäärä:

116

Tiivistelmä:

Raportissa kuvataan Olkiluodon avomerialueella 9. –10. syyskuuta vuonna 2013 tehdyn mittauskampanjan tulokset. Raportin päätavoitteet olivat 1) määrittää syöttötietoja kuten siirtymäkertoimia (vesi-eliö) biosfääri-arvioinnissa tehtävän mallinnuksen tarpeisiin ja 2) parantaa tietämystä Olkiluodon avomerialueesta ja sen ekosysteemistä. Näytteet kerättiin tutkimusalus Muikulla neljältä asemalta, jotka valittiin pääasiassa sedimentin laadun perusteella. Näytteet kattoivat meriveden, kasviplanktonin, eläinplanktonin, pohjaeläimet ja sedimentin, ja niistä määritettiin mm. 73 alkuaineen pitoisuudet sekä eri eliöryhmien biomassat ja lajistot. Sedimentistä tehtiin yksityiskohtaiset kemialliset ja fysikaaliset analyysit huokosvedestä ja uutetusta fraktiosta. Alkuaineiden osalta tulosten tarkastelu keskittyi biosfääri-arviointia varten määritettyihin avain-alkuaineisiin: Ag, C, Cl, Cs, I, Mo, Nb, Ni, Pb, Pd, Se, Sn ja Sr.

Vedenlaadussa asemien välillä ei ollut juurikaan eroja. Cl-, Cs-, I-, Mo-, Ni- ja Sr -pitoisuudet olivat pääosin korkeammat avomerellä kuin rannikolla (elo-syyskuussa 2013, Posivan tarkkailuohjelma) paitsi Pb:llä, jonka pitoisuus oli hieman korkeampi rannikolla. Kokonaishiilen pitoisuudet olivat samaa tasoa molemmilla merialueilla. Muiden avain­alkuaineiden kohdalla ei tarkastelua voitu tehdä, koska pitoisuudet olivat alle määri­tysrajan erityisesti rannikkoalueella. Kasvi- ja eläinplankton vaihteli vain vähän asemien välillä ja vastasi tavallista Itämeren murtovesilajistoa. Myös pohjaeläinten lajisto oli lähellä Pohjanlahden tyypillistä tilannetta, mutta asemien väliset erot olivat suurempia kuin planktonin kohdalla. Macoma balthica ja Saduria entomon muodostivat pääosan pohjaeläinten biomassasta ja tulokaslajia Marenzelleria sp. esiintyi runsaasti kaikilla asemilla. Eläinplankton sisälsi enemmän alkuaineita Cl, Mo, Pb, Ni, Se ja Sn kuin muut eliöryhmät. Saduria entomon:ssa alkuaineiden Ag, Cs, Nb, Pd ja erityisesti Sr:n pitoi­suudet olivat korkeimmat. Sr esiintyi runsaana kaikissa pohjaeläinnäytteissä. Korkeim­mat jodipitoisuudet todettiin kasviplanktonissa.

Sedimenttinäytteet edustivat suurelta osin matalan kertymänopeuden eroosioalueita. Näytteenotossa todettu sedimentin laatu mittausasemilla vastasi pääosin korkean resoluution sedimenttikarttaa. Cl ja Sr olivat yleisimmät alkuaineet huokosvedessä ja sedimenttiuutteissa. Asematuloksista lasketut alkuaineiden pitoisuuskeskiarvot huokos­vedessä ja uutetussa sedimentissä olivat yleensä korkeammat kuin merivedessä. Sedimentin alkuainepitoisuuksien erot asemien välillä olivat suuria.

Sekä planktonissa että pohjaeläimissä siirtokertoimien järjestys oli paljolti samanlainen: Pb:n, Ag:n ja Se:n siirtokertoimet olivat yleensä suurimpia, kun taas Cl:n ja Pd:n siirtokertoimet olivat pienimpiä. Pohjaeläimille lasketut siirtokertoimet poikkesivat yleisesti ottaen huomattavasti aiemmin ilmoitetuista arvoista. Poikkeamat johtuvat todennäköisimmin eroista näytemateriaalissa (yhteisönäytteet verrattuna yksittäisen lajin näytteisiin) ja massan normalisoinnista (märkä- tai kuivamassan käyttö).

Avainsanat:

Olkiluoto, avomeri, Itämeri, biosfääriarvio, planktoni, pohjaeläimet, pintasedimentti, tärkeimmät alkuaineet, siirtokertoimet.

Tiedosto(t):

Studies on the Aquatic Environment at Olkiluoto and Reference Area: 4. Olkiluoto Open Sea Area in 2013 (pdf) (6 MB)


Takaisin


Jaa artikkeli:
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje