Yhteystiedot

Vuojoen Kartano

Satakunnan merkittävimpiin kulttuurihistoriallisiin vierailukohteisiin lukeutuva Vuojoen Kartano toimii

  • kokous-, koulutus- ja kulttuurikeskuksena
  • vireänä matkailukohteena


Vuojoen kartanolinnan omistaa Eurajoen kunta, joka vuonna 1999 vuokrasi kartanon Posiva Oy:lle. Sopimus mahdollisti mittavan restauroinnin. Eurajoen kunnan ja Posiva Oy:n lisäksi hanketta rahoitti Länsi-Suomen lääninhallitus EU-osarahoitteisella tuella.

50

Vuojoen kartanolla on pitkä historia

Tilan rikas historia ulottuu 1500-luvulle asti. Kansallisarkkitehti C. L. Engelin kynästä nykymuodon saanut linna rakennettiin 1830-luvulla kapteeni Lars Magnus Björkenheimin kodiksi. 

1800-luvulla Vuojoen kartano oli Suomen suurimpia tiloja ja käsitti suurimmillaan 15 000 hehtaaria maata ja metsää. Vuojoki vaikutti vahvasti Suomen maatalouden ja teollisuuden kehittymiseen 1800- ja 1900-luvuilla ja kartanon maaomaisuuden hyötykäyttö loi mm. pohjan laivanrakennus- ja sahateollisuudelle Rauman seudulla.

Vuojoen kartanokiinteistön restauroinnin eri vaiheissa 2000-luvulla kunnostettiin

  • päälinna
  • itäinen ja läntinen flyygeli
  • arkkitehtonisesti harvinainen eksoottisten kasvien kokeilukasvihuone Orangeria.

Kartanossa tapahtuu

Kartanolla ovat tilausravintolana toimiva Ravintola Wuojoki ja kartanon hyötykäyttöä ja toimintaa kehittämään sekä Satakunnan kulttuuriperintöä säilyttämään perustettu yleishyödyllinen Vuojokisäätiö.

Historiallisessa miljöössä voi kävijä viihtyä hetken tai pidempään. Ravintola Wuojoen tarjoilut, Vierastalon pittoreskit hotellihuoneet ja Orangerian sauna ovat kokemisen arvoisia. Elämysopastukset vievät retkille menneisyyteen, historia- ja gallerianäyttelyt sekä yleisötapahtumat vuoden eri aikoina antavat oman panoksensa vieraiden viihtymiseen.

Kartanon tunnelmallinen auditorio ja monipuoliset kokous- ja juhlatilat mahdollistavat monipuolisten tilaisuuksien järjestämisen hengästyttävässä kulttuurihistoriallisessa miljöössä.Jaa artikkeli: