IAEA:n ja Euratomin valvontalaitekaapin sinetit rikkoutuivat Posivan kapselointilaitoksessa

18.9.2024

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitos valmistautuu koekäytön yhteydessä jo ydinlaitoksena toimimiseen. Ydinlaitoksessa käytettävää ydinmateriaalia eli käytettyä polttoainetta ja sen käsittelyä valvotaan muun muassa kansainvälisten atomienergiajärjestöjen toimesta. Kapselointilaitoksen valvontalaitteissa havaittiin elokuussa 2024 valvontalaitekaapin sinettien rikkoutuminen.

Kansainvälinen YK:n alainen atomienergiajärjestö IAEA ja Euroopan atomienergiayhteisö Euratom ovat havainneet valvontalaitetarkastuksensa yhteydessä Olkiluodossa, että Posivan kapselointilaitoksella sijaitsevat valvontalaitteiden serverikaapin sinetit ovat rikkoutuneet. Tilanteesta ei ollut raportoitu sisäisesti Posivan odotusten mukaisesti. Tehdyn selvityksen mukaan sinetit ovat rikkoutuneet inhimillisen virheen vuoksi. Taustalla arvioidaan olleen ymmärtämättömyys ja kokemattomuus IAEA:n ja Euratomin valvontalaitteistosta.

Kaapissa oleva serveri välittää käytetyn ydinpolttoaineen käsittelyyn liittyvän valvontatiedon IAEA:n ja Euratomin valvontaverkkoon. Edellä mainitut järjestöt valvovat etäyhteydellä, että ydinmateriaalia käytetään vain rauhanomaisiin tarkoituksiin ydinsulkusopimuksen mukaisesti. Loppusijoitustoiminnan osalta tämä tarkoittaa sitä, että kaikki kapselointilaitokselle tuotava käytetty ydinpolttoaine sijoitetaan kapseleihin ja kapselit viedään loppusijoitusreikiin varmistetusti Posivan ilmoittamien suunnitelmien mukaisesti.

Sinettien rikkoutuminen on vakava tapahtuma ja siitä on laadittu ydinturvallisuusohjeen mukainen erikoisraportti, joka toimitettiin syyskuun alkupuolella Säteilyturvakeskukselle ja Euratomille. Posiva on toteuttanut korjaavat toimenpiteet vastaavan tapahtuman ehkäisemiseksi. Kaikki Posivan laitoksille asennetut laitteet on nyt merkitty entistä paremmin. Valvontalaitteiston huonetila pidetään jatkossa koko ajan lukittuna ja pääsyoikeuksia sinne on rajoitettu. Lisäksi koulutuksissa muistutetaan valvontalaitteiden koskemattomuudesta.

Kapselointilaitosta viimeisteltiin tapahtuman aikaan laitoksen koekäyttöön, joten laitoksella on liikkunut paljon työntekijöitä eikä kulkua ollut vielä rajoitettu siinä määrin kuin käyttötoiminnan aikana rajoitetaan.

Posivan laitoksilla ei käsitellä vielä käytettyä ydinpolttoainetta. Kapseloinnin ja loppusijoituksen vaiheita testataan tyhjien harjoitusnippujen ja kapseleiden avulla. Koekäytön aikana saadaan myös hyödyllisiä kokemuksia kansallisen ja kansainvälisen valvonnan toteutuksesta ilmoitus- ja raportointimenettelyineen sekä etävalvonnan testauksineen. Tapahtumalla ei ollut ydin- tai säteilyturvallisuusmerkitystä. Tapahtuman turvallisuusmerkitys liittyy sovittujen toimintatapojen ja ohjeiden noudattamiseen sekä puutteelliseen poikkeamasta raportoimiseen.