Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen koekäyttö käynnistyi tänään Olkiluodossa

30.8.2024

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamista testataan ilman käytettyä polttoainetta tulevien kuukausien aikana. Tänään alkaneessa koekäyttövaiheessa loppusijoituslaitoksen laitteita ja järjestelmiä käytetään ensimmäistä kertaa yhdessä suunniteltujen prosessien mukaisesti. Koekäytössä varmistetaan turvallinen loppusijoitus ennen varsinaisen toiminnan aloittamista.

‍Ydinvoimalaitoksista syntyy käytettyä ydinpolttoainetta, joka on Suomessa voimayhtiöiden toimesta päätetty loppusijoittaa syvälle vakaaseen kallioperään. Polttoaine jäähtyy noin 40 vuotta ennen loppusijoitusta. Posiva Oy:n loppusijoituslaitoksessa polttoaine kapseloidaan valurautaisiin kapseleihin, joita ympäröi korroosiota ehkäisevä kuparikuori. Kapselit sijoitetaan ONKALOon® noin 430 metrin syvyyteen porattuihin loppusijoitusreikiin, jotka ympäröidään bentoniittisavella.

Koekäytössä loppusijoituslaitoksen toiminta testataan kokonaisuudessaan, joskin vielä ilman käytettyä polttoainetta. Neljä kapselia sijoitetaan kahdeksan metriä syviin reikiin noin 70 metriä pitkään loppusijoitustunneliin. Loppusijoitustunneli täytetään lopuksi bentoniittisavella ja suljetaan betonitulpalla. Koekäytössä harjoitellaan myös vaurioituneen kapselin palauttaminen takaisin maanpinnalle.

Suomessa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus on ratkaistu ensimmäisenä maailmassa. Laitoksessa on monia uniikkeja, vuosikymmenten tutkimustyön tuloksena syntyneitä laitteita ja järjestelmiä, joita käytetään nyt ensimmäistä kertaa yhdessä. Siksi koekäyttöä kutsutaan myös yhteistoimintakokeeksi. Se kestää useita kuukausia.

- Posiva on kulkenut pitkän matkan päästäkseen tähän pisteeseen. Yhteistoimintakoe on paitsi erinomainen oppimisen ja kehittymisen mahdollisuus, myös erittäin vaativa näytönpaikka organisaatiollemme, Posivan tuotantojohtaja Karri Osara sanoo.

Posivan toimitusjohtajan Ilkka Poikolaisen mukaan nyt aloitettu koekäyttö on historiallinen virstanpylväs niin Posivalle kuin koko maailmalle.

- Posiva siirtyy nyt toiminnassaan merkittävän askeleen lähemmäs varsinaisen loppusijoitustoiminnan aloittamista. Tämä on tärkeä hetki myös henkilöstöllemme ja yhteistyökumppaneillemme, Poikolainen kiittelee.

Posivan ainutlaatuista osaamista myyvä tytäryhtiö, Posiva Solutions, on tarjonnut maailman ydinjäteorganisaatioille mahdollisuuden osallistua ja oppia, miten turvallinen loppusijoitus käytännössä toteutetaan. Yhteistoimintakoe toimii näin merkittävänä tiennäyttäjänä siinä, miten ydinenergian kestävän käytön viimeinen puuttuva lenkki eli käytetyn polttoaineen palauttaminen takaisin kallioon hoidetaan.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa, puh. +358 40 544 5001

Tutustu myös oheisiin videoihin:
Animaatio käytetyn polttoaineen loppusijoittamisestaAvautuu uuteen välilehteen
Animaatio kapselointilaitoksen toiminnastaAvautuu uuteen välilehteen