Kesäharjoittelussa kallioperää tutkimassa

12.7.2024

Geologiaa Helsingin yliopistossa opiskeleva Joona Suhonen, 25, on nyt toista kesäänsä harjoittelijana tutkimassa Olkiluodon kallioperää. Olkiluotoon Suhosen sai hakemaan erityisesti ainutlaatuinen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus.

-Muualla ei tällaista vielä ole, joten hienoa päästä mukaan. Geologina tunnelit ovat myös siistejä ja onhan Olkiluoto toki yhteiskunnallisesti merkittävä, kuvaa Suhonen syitä, jotka saivat hänet hakemaan Olkiluotoon jo toista kertaa.

Useimmiten Suhosen löytää Posivan loppusijoituslaitoksen läheltä löytyvästä tutkimushallista, jossa tutkitaan ONKALOsta otettuja kairasydännäytteitä.

Monipuolista tutkimusta

Toukokuun puolivälissä Olkiluodossa aloittaneella Suhosella on mennyt aika nopeasti ja kivaa on ollut. Etenkin työn monipuolisuus miellyttää.

Käytännössä Suhosen päivät usein menevät niin, että aamulla on ohjelmassa erinäköisiä tietojärjestelmiin liittyviä rutiinitehtäviä tai esimerkiksi seismisten asemien puhdistusta. Loppupäivät Suhosella vierähtää puolestaan usein kairasydänloggauksen ja kairasydännäytteiden parissa.

Kairasydänloggaus tarkoittaa sitä, että Suhonen kirjaa ylös kallioperästä poraamalla otetusta kairasydännäytteestä erilaisia tietoja, kuten kivilajin, kiven rakomäärän ja liuskeisuuden. Hän myös suuntaa näytteet. Työssään Suhonen käyttää apunaan esimerkiksi rullamittaa.

-Se on ehkä vähän yllättänyt, kuinka kauan kairasydänaineiston luomisessa ja käsittelyssä menee, Suhonen arvioi.
Kairarei’istä otetaan lisäksi esimerkiksi geofysikaalisia ja kemiallisia mittauksia. Näiden tietojen avulla voidaan sitten todeta, voidaanko johonkin tiettyyn kohtaan tehdä varsinainen loppusijoitusreikä, johon voidaan sitten tulevaisuudessa sijoittaa käytetyn polttoaineen loppusijoituskapseli.

Hahmotuskykyä ja kiviä

Keravalta kotoisin oleva Suhonen opiskelee pian viidettä vuotta geologiaa Helsingin yliopistossa. Suhonen ei vielä täysin tiedä, mitä hän tekee tulevaisuudessa.

-Tutkijan hommaa tai ainakin tutkimusluontoista, kertoo Suhonen tulevasta työstään, mutta ei täysin sulje pois Olkiluodossa työskentelyäkään. Ainakin paljon oppia hän on täältä saanut.

Suhonen on oppinut Olkiluodossa esimerkiksi kallioperäkartoitusta ja kairasydänloggausta, mutta hän on myös saanut uudenlaista hahmotuskykyä, esimerkiksi miten kalliossa olevat isot kokonaisuudet oikeasti menevät.

-Tunnelissa oikeasti näkee, kuinka esimerkiksi heikkousvyöhyke voi leikata kallion läpi, innostuu Suhonen.

-Kivet, vastaakin Suhonen välittömästi kysyttäessä työn parasta asiaa, mutta kesävinkeiksi toista kesää Raumalla viettävä Suhonen kuitenkin antaa Vanhan Rauman ja pitsiviikon.

-Tämä on ainoita työpaikkoja, joissa pääsee miettimään oikeasti pitkiä ajanjaksoja, toteaa Suhonen Suomen 1,8–1,9 miljardia vuotta vanhasta kallioperästä otettujen kairasydännäytteiden keskellä.


Tekstin on kirjoittanut niin ikään toista harjoittelukesäänsä Olkiluodossa viettävä Veikka Jänkävaara. Turun yliopistossa fysiikkaa opiskeleva Veikka työskentelee konsernin viestinnässä ja toimii lasten tiedeleirien toisena ohjaajana.

Kuvat: Jessi-Julia Salonen