Koekäytön kapseloinnin 1. vaihe onnistuneesti maaliin

4.10.2024

Posivan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen koekäytössä on suljettu ensimmäiset kapselit onnistuneesti. Oikean polttoaineen sijaan kaksi ensimmäistä kapselointia tehtiin pelkillä painoilla. Kolmas kapseli täytettiin ennen sen sulkemista oikealta polttoaineelta näyttävillä koenipuilla.

Kapselointi eli käytetyn ydinpolttoaineen lataaminen kuparista ja pallografiittiraudasta valmistettuihin loppusijoituskapseleihin tapahtuu polttoaineen käsittelykammiossa. Tämä tehdään täysin kauko-ohjatusti ja tukevasti säteilysuojatuissa tiloissa. Kammion betoniseinien paksuus on jopa 1,3 metriä.

Polttoaine-elementtejä ei missään vaiheessa pureta, vaan ne sijoitetaan kapseliin sellaisinaan. Kun kaikki polttoaineniput on saatu siirrettyä kapseliin, se täytetään argonkaasulla ja suljetaan vielä tiiviisti kapselin sisemmällä teräskannella. Kapseliin sijoitetut polttoaineniput ovat itsekin melko raskasta sarjaa, sillä pelkillä nipuilla on painoa noin neljännestonni.

Kitkatappihitsaus takaa priiman sauman

Kapselin päällimmäiseksi osaksi tuleva kuparikansi asennetaan siihen hitsauskammiossa. Tämä toteutetaan kitkatappihitsauksella. Sen avulla kuparikanteen muodostetaan liitossauman niin, että sauman eheys vastaa kapselin vaipan eheyttä. Sauman tiiveys varmistetaan visuaalisen tarkastuksen lisäksi vielä pyörrevirta- ja ultraäänitarkastuksin.

Myös hitsauksen osalta koekäyttö on päässyt hyvään vauhtiin, sillä kolmen ensimmäisen kapselin hitsaus ja koneistus on nekin nyt suoritettu onnistuneesti.

Kapselointilaitos on kytketty maanalaiseen loppusijoituslaitokseen kapselihissillä, jolla kapselit kuljetetaan alas loppusijoitustasolle. Matka on pitkä, sillä vastaanottoasema sijaitsee 430 metrin syvyydessä maanalla.

Sieltä loppusijoitusvalmiit kapselit siirretään siirto- ja asennusajoneuvolla loppusijoitustunneleihin.
Koekäytössä loppusijoituslaitoksen toiminta testataan kokonaisuudessaan, tosin vielä ilman oikeaa käytettyä polttoainetta. Laitoksessa on monia uniikkeja, vuosikymmenten tutkimustyön tuloksena syntyneitä laitteita ja järjestelmiä, joita käytetään nyt ensimmäistä kertaa yhdessä.
Koekäyttö kestää useita kuukausia.

Koekäyttö jatkuu seuraavaksi kapselin numero neljä täytöllä ja sulkemisella.

Video: Polt­toai­ne-ele­men­tin siir­to kui­vaus­a­se­maan kap­se­loin­ti­lai­tok­sen kä­sit­te­ly­kam­mios­sa.


Teksti: Pasi Tuohimaa, kuvat ja video: Tapani Karjanlahti